Hovedsiden | Vejledninger | Klik for nyeste version på VIP den viste er hentet 30-03-2024 |
---|
Målgruppen er alle behandlende læger, jordemødre, sygeplejersker og SOSU-assistenter, ansat i Gynækologisk/Obstetrisk afdeling.
Overordnet definition af dystoci:
Denne instruks er udarbejdet på baggrund af Sundhedsstyrelsens Nationale Kliniske Retningslinje om førstegangsfødende med Dystoci.
Hos flergangsfødende bør vurdering og behandling af Dystoci ske med øget fokus på kvindens anamnese samt det forhold, at fødslens faser sædvanligvis er af kortere varighed hos flergangsfødende.
Se evt. også Partus provocatus
UDVIDELSESFASEN (first stage) – består af en latent og en aktiv fase.
Latent fase starter, når der er regelmæssig veaktivitet, som modner og afkorter collum og/eller udvider orificium.
Aktiv fase starter, når collum er udslettet, der er regelmæssig veaktivitet og orificium er 4-5 cm dilateret. Veerne kommer som hovedregel med et interval på ≤ 5 minutter. Ved et orificium på 4 cm vil 60% af de fødende være i aktiv fase og ved 5 cm er det 90%. Nyere forskning antyder, at den aktive fase måske først begynder, når orificium er 6 cm, hvorfor Dystocidiagnosen bør overvejes nøje, når orificium er 4-6 cm. Ved overgangen fra latent til aktiv fase sker der en acceleration i dilatationshastigheden.
UDDRIVNINGSFASEN (second stage) – starter når orificium er udslettet og slutter med barnets fødsel. Uddrivningsfasen består af en nedtrængningsfase og en pressefase.
Nedtrængningsfasen varer fra orificium er udslettet og indtil caput er på bækkenbunden, og kvinden føler kraftig pressetrang.
Pressefasen varer fra caput er på bækkenbunden og/eller kvinden presser under det meste af veen, og indtil barnet er født.
Dystoci i udvidelsesfasen: - når orificium har dilateret sig mindre end 2 cm vurderet over 4 timer.
Dystoci i nedtrængningsfasen: - når det skønnes, at caput ikke vil være på bækkenbunden senest efter 3 timer. Der skal gøres STATUS efter max. 2 timer (se afsnit 4)
Dystoci i pressefasen: - når det skønnes, at barnet ikke vil være født efter senest 2 timer. Der skal gøres STATUS efter max. 1 time (se afsnit 4).
Overvej, at progression kan vurderes ud fra flere parametre end blot orificiums dilatation: bedre kontakt mellem caput og orificium, tyndere og mere eftergiveligt orificium, nedtrængning og mere hensigtsmæssig rotation af caput.
Der anvendes partogram hos alle fødende i aktiv fødsel.
Før Dystoci – ved langsom progression, men observeret i under 4 timer
Vurdér den fødendes behov for støtteperson, mobilisering, blæretømning, smertelindring, søvn/hvile, væske/mad.
Ved langsom progression, kan amniotomi overvejes før egentlig Dystoci.
Der er svag evidens for, at intravenøs væske (Ringer Laktat) som supplement til frit peroralt væskeindtag reducerer risikoen for Dystoci. Det kan derfor overvejes at tilbyde intravenøs Ringer Laktat som supplement til frit peroralt væskeindtag ved mistanke om dehydrering eller ved langsom progression - helst før kriterierne for Dystoci er opfyldt.
Akupunktur:
Der er hverken påvist gavnlige eller skadelige effekter af akupunktur som behandling eller forebyggelse af Dystoci. Akupunktur kan tilbydes til den fødende, men det er god praksis at oplyse kvinden om denne mangel på evidens af effekten. Akupunktur under fødslen bør journalføres med henblik på kvalitetsopfølgning.
Ved Dystoci er det ikke god praksis at udsætte relevante behandlingstilbud som amniotomi eller vestimulation med oxytocin til fordel for akupunktur.
Rebozo:
Der foreligger ingen evidens for brug af Rebozo som behandling eller forebyggelse af Dystoci. Der er således hverken påvist gavnlige eller skadelige virkninger af behandlingen. Hvis kvinden tilbydes Rebozo, bør hun derfor informeres om, at behandlingens effekter og mulige skadevirkninger er udokumenterede. Brug af Rebozo under fødslen bør journalføres med henblik på kvalitetsopfølgning.
Ved Dystoci - utilstrækkelig/manglende progression vurderet over 4 timer
Der gøres STATUS sammen med erfaren kollega/afd.jdm./læge.
STATUS inkluderer en vurdering af følgende, jf. fødselschecklisten i Sikre Fødsler:
Ved Dystoci, stående vand og indikation for vestimulation, er amniotomi førstevalg. (Ved højtstående caput kan vestimulation med oxytocin dog overvejes før amniotomi). Det er god praksis at afvente effekt af amniotomi 1 time, før der stimuleres yderligere.
Vestimulation med Syntocinon:
Ved Dystoci, normal fosterhjerterytme og < 5 veer/10 minutter (og/eller veerne skønnes korte/svage/ineffektive), bør kvinden tilbydes vestimulation med Syntocinon (oxytocin).
Hvis orificiums dilatation efter 4 timer med Syntocinondrop er under 2 cm, skal der gøres STATUS med afd.jdm./læge. Ved utilfredsstillende vemønster, kan man overveje yderligere 2 timers vestimulation. Hvis der derefter fortsat er utilfredsstillende progression, kan man overveje kejsersnit.
Takysystoli (> 5 veer/10 min.):
Der er risiko for hyperstimulation og takysystoli ved anvendelse af Syntocinon. Ved mistanke om hyperstimulation reduceres/seponeres Syntocinondroppet, indtil en evt. påvirket fosterhjerterytme er normaliseret og der ikke længere er > 5 veer/10 min. Ved fortsat takysystoli trods seponering af Syntocinondrop konfereres med læge med henblik på indikation for Ventoline: ved akut tocolyse gives 0,25 mg (0,5 ml) i.v., i.m. eller s.c. Dosis kan evt. gentages ved utilstrækkelig effekt.
Før Dystoci – langsom progression, men observeret i under 2 timer
Vurdér den fødendes behov for støtte, mobilisering/lejeændring, væske/mad, blæretømning, hvile, smertelindring. Vedrørende akupunktur og Rebozo, se afsnit 4.
Ved langsom progression, kan amniotomi overvejes før egentlig Dystoci.
Overvej hvordan progressionen har været i den øvrige del af fødslen. Har der været normal progression og gode veer frem til nu, kan der være tale om en fysiologisk vesvækkelse, hvor det kan være hensigtsmæssigt for kvinden at hvile, forudsat at fosterets hjerterytme er normal og kvindens øvrige tilstand tillader det.
Ved Dystoci – utilstrækkelig/manglende progression vurderet over 2 timer
Hvis caput ikke skønnes at være på bækkenbunden efter 3 timer, skal der atter gøres STATUS med afd.jdm./læge med henblik på plan for det videre forløb.
Før Dystoci – langsom progression, men vurderet i under 1 time
Ved Dystoci – utilstrækkelig/manglende progression vurderet over 1 time
Afdelingsledelsen har ansvaret for at instruksen er tilgængelig for alle medarbejdere.
Behandlende læger, jordemødre, sygeplejerske og SOSU-assistenter har ansvaret for at kende og anvende instruksen.
Litteratur:
https://sundhedsstyrelsen.dk/da/udgivelser/2014/nkr-dystoci
Tilbage til indledningen | Home |
---|