Baggrund
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn ammes fuldt til de er omkring 6 måneder. Delvis amning anbefales til 12 måneder eller længere.
Hvidovre Hospital ønsker at give ammevejledningen af familierne i vores optageområde et fagligt løft. Gennem et fælles kompetenceløft af sundhedspersonalet vil vi styrke vejledningen af familierne, så de oplever en fagligt ensartet og sammenhængende vejledning på tværs af hospitalsafsnit og i overgangen til sundhedsplejen.
En tværfaglig og tværsektoriel ressourcegruppe har udarbejdet en plan for en fælles ammeindsats, som udgør den overordnede ramme for samarbejdet. Kompetencecenter for Amning varetager det faglige kompetenceløft.
Afgrænsning
- Ammeindsatsen har fokus på familiens forløb fra den første jordemoderkonsultation i graviditeten til og med etableringsbesøget i sundhedsplejen. Denne periode betegnes i ammeindsatsen som graviditet, fødsel og den tidlige barselsperiode. Der afgrænses fra beskrivelse af den enkelte kommunes forløbsprofiler.
- Ammeindsatsen afgrænses til at omfatte fødende med ukomplicerede barselsforløb. Det vil sige forældre til et enkelt nyfødt barn med en gestationsalder på 37+0 uger eller mere, født vaginalt eller ved kejsersnit. Sygdomme eller særlige forhold hos mor og barn, der komplicerer den normale ammeetablering er ikke omfattet.
Formål
Formålet med den fælles ammeindsats er at tilbyde gravide, fødende og nybagte familier fra Hvidovre Hospitals Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling og optagekommunerne en fagligt ensartet og individuelt tilpasset vejledning om etablering af amning af høj faglig kvalitet. Dette sikres ved, at:
- Alt sundhedspersonale fra Hvidovre Hospitals Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling og i optagekommunernes sundhedsplejerskeordninger, som samarbejder omkring ammevejledning til gravide og spædbarnsfamilier, arbejder ud fra den fælles ammeindsats.
- Der arbejdes ud fra manualen baseret på programmet ” Amning - en tryg start” og forløbsguiden, som beskriver den konkrete ammevejledning med forældrene. Gennemgående for den fælles ammeindsats er ”de 4 hovedbudskaber” til etablering af amning.
- Kommunikationen med forældrene og mellem hospital og sundhedsplejen styrkes, så vejledningen fremstår sammenhængende.
Ammeindsatsen skal bidrage til, at:
- Det tværsektorielle samarbejde omkring ammevejledningen til familierne styrkes og sikrer en tryg overgang for familierne mellem sektorerne.
- Forældrene støttes til en god ammeopstart og ammeetablering, som kan bidrage til, at de kan amme deres barn, så længe som de ønsker.
Mål med ammeindsatsen over for forældrene
- At de forældre, der ønsker, at deres barn skal ammes, støttes bedst muligt til etablering af amning.
- At forældrene får den støtte og viden omkring barnets ernæring, som er individuelt tilpasset deres behov.
- At forældrene inddrages aktivt i udarbejdelsen af plan for deres ammeforløb og kan træffe et informeret valg.
- At ammevejledningen er konkret og tager udgangspunkt i familiens behov og det enkelte barns tilstand, samt styrker forældrenes self-efficacy i forhold til amning.
- At ingen skal holde op med at amme, fordi der er givet forkert eller mangelfuld vejledning om amning.
- At familien oplever trygge og sammenhængende overgange i deres ammeforløb på Hvidovre Hospital, i sundhedsplejen og mellem Hvidovre Hospital og sundhedsplejen.
- Procentdelen af kvinder, der fuld ammer over 2 uger efter fødsel, øges.
Mål med ammeindsatsen over for sundhedspersonalet
- At den fælles ammeindsats og forløbsguiden skal introduceres til og gennemgås med alt nyt personale og være tilgængelig på hospitalets intranet og sundhedsplejens personaleplatform.
- At der arbejdes ud fra manualen Amning- en tryg start og forløbsguiden.
- At der udvikles et fælles sprog og en fælles viden om amning, som går på tværs af hospital og optagekommuner. Dette sikrer de bedste betingelser for ensartet, tværsektoriel ammevejledning af høj faglig kvalitet til familierne.
- At kommunikationen mellem sundhedspersonalet styrkes med forbedret overlevering af viden i overgange og udfærdigelse af uddybende og relevante korrespondancemeddelelser
- At kommunikationen med forældrene styrkes med fokus på inddragende, individuelt tilpasset vejledning.
- At der udvikles fælles retningslinjer for håndtering af nyfødtes vægttab, anvendelse af suttebrik og tilskud med modermælkserstatning.
Definitioner
- Med sundhedspersonalet menes de sundhedsprofessionelle, som har med amning at gøre, jordemødre, sygeplejersker, sosu-assistenter og sundhedsplejersker, som familien møder i graviditet, fødsel og den tidlige barselsperiode på gynækologisk/obstetrisk afdeling og i sundhedsplejen.
- Ressourcegruppen består af repræsentanter fra henholdsvis fødegangen og barselsafsnittet på Hvidovre hospital og optagekommunernes sundhedspleje, som er nøglepersoner indenfor amning med IBCLC-uddannelse eller har ledelses- eller udviklingsansvar på arbejdsstedet.
- Med fuld amning forstås, at barnet ernæres udelukkende af modermælk efter udskrivelse fra hospitalet. Der kan gives supplement med vand og/ eller maksimalt 1 måltid med modermælkserstatning om ugen.
- Med familieinddragende tilgang forstås, at kommunikationen med forældrene styrkes med fokus på inddragende, individuelt tilpasset vejledning.
Beskrivelse af den samlede ammeindsats
For at sikre at ammevejledningen ensartes og optimeres iværksættes en række indsatser. Nogle af indsatserne implementeres både på Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling og i optagekommunernes sundhedsplejeordning, andre retter sig kun til ammevejledningen på hospitalet, som igen kan være forskellige fra fødeområdet til barselsgangen.
Indsatsområderne er:
- Højne og ensarte det faglige niveau omkring ammevejledning
- Kompetenceudvikling af medarbejdere
- Etablering af IBCLC-ressourcegruppe
- Ensarte den tværfaglige kommunikation på tværs af afsnit og sektorer
- Ensarte kommunikationen i vejledning
- Inddrage familieinddragende tilgang i ammevejledning
Højne og ensarte det faglige niveau omkring ammevejledning
For at sikre, at sundhedspersonalet har de rette kompetencer til at give vejledning om amning af høj og ensartet faglig kvalitet, udbydes et ammekursus til i alt 300 sygeplejersker, jordemødre og sundhedsplejersker på Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling og i optagekommunernes sundhedsplejeordning. Herudover oprettes en tværfaglig og tværsektoriel ressourcegruppe bestående af IBCLC-uddannet personale.
Kompetenceudvikling af medarbejdere
Ammekurset er udviklet, planlagt og gennemført af Kompetencecenter for Amning baseret på manualen ”Amning - en tryg start”.
Som forberedelse til kursusdagen skal hver deltager gennemføre et e-læringsprogram (3 timer) og læse manualen baseret på ”Amning - en tryg start”.
Fokus på kurset er bl.a. være:
- De 4 hovedbudskaber til etablering af amning:
- Hud mod hud
- Hyppig amning
- God ammestilling
- Fælles forældreopgave
- Kommunikation i vejledningen
- Teoribaseret vejledning
Etablering af IBCLC-ressourcegruppe
Ressourcegruppen består hovedsageligt af IBCLC-certificerede jordemødre, sygeplejersker og sundhedsplejersker fra Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling og optagekommunernes sundhedsplejerskeordning.
Foruden at deltage i idéfasen af projektet, hvor indsatsområderne blev identificeret, har ressourcegruppen en central rolle i implementeringen af indsatsområderne som forankringsagenter.
Ressourcegruppens opgaver
- Udvikle og implementere ammeindsatsen og deltage på ressourcegruppemøder
- Fast punkt på møder fx personalemøder, hvor der kan informeres, reflekteres over cases og undervises
- Tovholder på lokale effektmål
- Evt. amme-flyver-funktion
Tværfaglig kommunikation på tværs af afsnit og sektorer
Forløbsguide
Forløbsguiden beskriver, hvordan ”de 4 hovedbudskaber” tilstræbes præsenteret for forældrene i de enkelte kontakter med sundhedspersonalet under graviditet, fødsel og barsel. Se forløbsguiden her: 05_07_23 Forløbsguide ammeindsats.pdf
Det fælles faglige grundlag og forløbsguiden bidrager til, at sundhedspersonalet får større forståelse for helheden i ammeforløbet fra første graviditetsbesøg i jordemoderkonsultation til etableringsbesøget i sundhedsplejen. I overgangene mellem de enkelte afsnit og sektorer skal korrespondancemeddelelser med centret information omkring forløb og plan skabe bedre rammer for sammenhængende vejledning.
Korrespondancemeddelelser
Korrespondancemeddelelser er primær platform for overlevering af information om patienter på tværs af afsnit og sektorer. Korrespondancemeddelelser med information om amning gennemgås og smartphrases justeres i overensstemmelse med indholdet i ammeindsatsen og forløbsguiden.
Kommunikation i vejledning
Vejledning i amning skal tage afsæt i ”de 4 hovedbudskaber” og skal være inddragende og individuelt tilpasset forældrenes behov.
For at støtte forældrenes handlekompetence og self-efficacy i relation til amning tilstræbes det, at den viden og indsigt, de får, er handlingsrettet. I ammevejledningen skal der derfor fokuseres på ”amning hvordan” i den situation, de er i, lige nu og her, fremfor ”amning hvorfor”.
Det anbefales at følge nedenstående fire praktiske trin i videnformidlingsprocessen (Houborg, 2012):
- Inddragelse af forældrenes perspektiv.
- Opnåelse af fælles forståelse af problemstillingen.
- Formidling af efterspurgt viden.
- Efterprøvning af forældrenes forståelse af vejledningen.
Kvalitetssikring
Ressourcegruppen indgår aktivt i kvalitetsarbejdet og fungerer som lokale forankringsagenter for indsatsen. Det løbende kvalitetsarbejde indbefatter b.la. introduktion af nyt personale og vedligeholdelse af kompetencer hos personalet, bed-side supervision, præsentation af data/cases mv. Monitoreringsplan under udarbejdelse.
Implementering af ammeindsatsen monitoreres løbende, og der planlægges med opfølgende tværgående halvårlige møder/audits.
Tilbage til top